søndag 22. november 2009

Uke 39 0g 40 Erfaring med Excel og World
Når de gjelder Excel, så har jeg brukt det noe i jobbsammenheng. Det jeg har brukt det som er registreringer av foreldrebetalinger fra måned til måned, for at å ha en enkel oversikt over at alle har betalt. Jeg har også brukt Excel, når vi har søkt om midler til barnehagen, og vi har vært nødt til å sette opp budsjett. Et av årene jeg var i praksis lærte jeg også hvordan man kan bruke Excel til å lage diagram over medarbeiderundersøkelse som har vært i barnehagen. Dette for fremlegg av medarbeiderundersøkelsen, for de andre personalet i barnehagen.

Når det gjelder World, så har jeg brukt det mye i oppgaver jeg har skrevet under utdanningen min. Når jeg er på jobb, bruker jeg world til informasjon til foreldre som ukeplaner, månedsrapporter, tilbud om barnehageplass etc.

Microsoft Excel Logg:
Jeg la inn noen av spørsmålene og resultatene fra en medarbeiderundersøkelse fra barnehagen jeg jobber i. Jeg delte svarene fra 1-6 (1 0g 2 ikke fornøyd, 3og 4 passe fornøyd, og 5 og 6 meget fornøyd) inn i kolonner. Etterpå gikk jeg på diagramveiviser og fylte ut nødvendig informasjon. Da fikk jeg diagrammer hvor man får en enkel oversikt over hvor mange som har svart hva.
Dette er noe man kan bruke i barnehagen for å se hvilke ting som gir dårlige resultat, så man kan se hva man må jobbe med videre.
Man kan i tilegg regne ut prosent for hvor mange som er fornøyd med de enkelte tingene man spør om for å få det mer oversiktlig.

Microsoft World Logg:
Jeg valgte å skrive litt fra didiktikk boka om å finne fra på nett:søkestrategier. Jeg skrev først inn all teksten jeg ville ha med i dokumentet. Jeg laget en tabell i dokumentet. Etterpå lagde jeg en forside hvor jeg hentet logoene fra noen av søkemotorene.
Jeg la så inn alle overskriftene som overskrift 3, unntatt den jeg hadde på forsida (Den lagra jeg under normal).
Jeg må inrømme at jeg de siste gangene jeg har skrevet oppgaver på egenhånd, har jeg laget innholdsliste på "frihånd". Denne gang googlet jeg innholdsliste, og fant en enkel brukerveiledning på hvordan å lage innholdsfortegnelse ved å trykke: Sett inn (på verktøylinjen), og velge Stikkordregister og tebell. Deretter trykket jeg på innholdsfortegnelse og ok. Og vips så hadde jeg en ferdig innholdsfortegnelse:)
Så gikk jeg på sett inn og på sidetall, og satt inn sidetall nede til høyre på dokumentet.
Til slutt satt jeg inn topp og bunntekst på dokumentet, ved å taste: Vis (på verktøylinjen), deretter topp og bunntekst. Da kom det opp en rute hvor jeg kunne fylle inn det jeg ville, men jeg valgte navnet mitt.
Bortsett fra innholdsfortegnelsen, er dette noe jeg bruker mye til vanlig i barnehagen jeg jobber i. Det er jo fordel å kunne disse "dataferdighetene", når man jobber med brev, rapporter, årplaner o.l. i barnegen.


Brukerveiledning
Forandring av størrelse på skrift på internett

Internett explorer
Trykk på ctrl-tasten på tastaturet, samtidig som du skyver rulleknappen på musa opp eller ned til du har ønsket skrifttype. Eller du kan gå på menylinja øverst i internet explorer og velge view og deretter text size. Der kan du velge mellom størrelsene largest, larger, medium, smaller og smallest.

Mozilla Firefox
Her kan du gjøre det samme som i Internett Explorer, ved å trykke ned ctrl -tasten samtidig som du skyver rulleknappen opp eller ned til du har ønsket størrelse.

Logg brukerveiledning
Jeg valgte å avgrense oppgaven til å skrive brukerveiledning for to nettlesere, Internett Explorer og Firefox.Jeg googlet størrelse på skrift på internett, for å finne ut hvordan jeg kunne forandre skriftstørrelse på nett. Jeg leste på forskjellige steder til jeg fant ut hvordan jeg kunne forandre størrelsen på enklest mulig måte.
Jeg valgte å skrive om hvordan det kunne gjøres på Explorer og Firefox.

Refleksjon brukerveiledning
Grunnen til at jeg valgte å lage brukerveiledning om størrelse på skrift, er fordi dette jeg har blitt spurt om flere ganger. Når man lager en brukerveiledning må man også tenke på hvordan man skal finne informasjon for å lage denne.Det slår meg hvor utrolig mye informasjon man finner på nett.
I barnehagen er det også ofte for eksempel spørsmål om hvordan man skal laste inn bilder på pc og skrive de ut. Hadde vi laget en brukerveiledning og hatt den tilgjengelig hadde vi spart mye tid på å forklare på nytt og på nytt.

Åpne standarder:
Regjeringa har vedtatt flere nye obligatoriske standarder for staten. Hensikten med dette er at det skal bli enklere å samhandle innen offentlig sektor, mellom offentlige virksomheter og andre brukere.Dette går på at alle skal ha like muligheter til offentlige tjenester på nett, uansett hilken programvare de bruker og teknisk utstyr man har.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar